Outdoor

Outdoor

Njut av naturen i Sälenfjällen året om; på cykel, skidor, skoter, i kanot eller med vandringskängorna på.

Snö, sommar,
semester

När första snön faller står vi redo att kasta oss ut för årets första åk. Känslan av säsongens första svängar är lika härlig som årets första dopp en ljummen sommarkväll i vackra Västerdalsälven. En färgsprakande vandring en krispig höstdag kan ta andan ur vem som helst när fjället visar upp hela sin färgpalett.

Oavsett när du besöker oss är utomhusupplevelsen i fokus i fjällen. Att hela Sälenfjällen är en stor upplevelsepark är en svår känsla att förmedla i ord och bild. Bästa känslan får du genom att komma och uppleva själv. Fjället väntar på dig, oavsett årstid. Välkommen!

Skoter

Ett av de smidigaste transportalternativen i fjällvärlden är skotern. Och att köra skoter på fjället en gnistrande kall och solig vinterdag är en upplevelse för stor som liten.

Hos oss har du över 400 km skoterleder att välja på när du ger dig ut på din tur. Lös ett ledbevis för en dag eller kanske för hela säsongen och sedan är det bara att välja och vraka mellan fjäll, djupa raviner eller myrar.

Här finns också stora områden för bus och lek där friåkning är tillåten. Och för barnen finns självklart möjlighet att prova på att köra själv på en miniskoterbana.

Vill du uppleva fjället på skoter under mer ordnade former kanske en guidad tur med lunch tillagad i det fria lockar.

Trail running

Snör på dig löparskorna, fyll lungorna med frisk fjälluft och njut av fjället i din takt. Det ojämna underlaget på fjället eller längs någon av våra många skoter- och vandringsleder, längdspår och cykelleder lämpar sig utmärkt för löpning och tränar utöver kondition både balans och koordination.

Trail running är en behaglig träningsform för såväl barnfamilj som elit. Här finns alltifrån halvtimmespass till flera dagars löpning i otillgänglig terräng, där både övernattning utomhus och att packa rätt och lätt är en del av utmaningen. Med sina branta stigar, härliga fjällsluttningar och mjuka elljusspår längs Västerdalsälven är Sälenfjällen som gjort för löpning.

Så på med löparskorna och starta ditt äventyr.

Vandring

Ingen semester är fulländad utan en fjällvandring i sommarsol eller då hösten färgat landskapet i gult och rött. Vill du utmana dig själv så tar du den 90 km långa vandringsleden längs Vasaloppets sträckning.

Ett enkelt och smidigt sätt att börja sin fjällvandring är också att ta stolsliften upp till toppen för att där välja äventyr. På fjället är alla våra leder väl märkta med ledkryss så det är lätt att hitta rätt.

Har du barnvagnen med dig så prova en stärkande promenad på vår två kilometer långa asfaltsslinga längs vackra Södra Kungsleden.

Ett projekt pågår i Sälenfjällen med att lägga ut ny spång på flera leder. 3 plankor läggs i bredd för att öka tillgänglighet och för att skydda miljön. På bilden ser du ett exempel på leden mellan Gruven och Östfjällsstugan.

Cykling

Cross country. Down hill. Bike park. Landsväg. Allt fler upptäcker tjusningen med att rulla fram på två hjul. I Sälenfjälen finns alla möjligheter att prova på cykling för första gången, njuta din passion eller utmana dig själv i nya cykelsporter. Här finns hela 30 mil cross country leder. Sälenfjällen ingår i  Biking Dalarna, ett samarbete mellan flera cykeldestinationer. Vår gemensamma målbild är att ge dig absolut bästa cykelupplevelse.

Hos oss finns fjäll, bike parks och vidsträckta skogsbilvägar som ger dig en variationsrik upplevelse mil efter mil. I Sälen Bike Park tar du cykeln med upp i liften vid Gustavsbacken, ett flertal leder finns att välja på från toppen och ner. Vill du prova lättare hinder och hopp och en downhill-bana med lättare doserade kurvor så stanna till en stund i barnens område.

Från Sälen by har den beryktade leden ”King of the Hill” med sina 500 fallhöjdmeter sin start. Här är det uppför, uppför och uppför… Är du mer av en cross countryåkare och tar hellre längre turer med lite lugnare tempo så ska du absolut besöka Rörbäcknäs som är ett av Sveriges snabbast växande cross country-områden.

Våra banor och leder är byggda både för experter och för nybörjare, utför som på tvären, för stor som liten. Alla ledmarkeringar och färgkodningar följer samma princip som i våra alpina backar där grönt är lättast och svart är svårast. Det är lätt att hitta rätt och att cykla utifrån din egen nivå.

Behöver du utrusning så kan du hyra, reparera eller köpa din skyddsutrustning, reservdelar, tillbehör eller din cykel hos oss. Vi har cyklar för downhill, crosscountry, landsväg, cyclocross, barn och junior samt elcyklar.

Cykelguide för Sälenfjällen

Hundspann

Att färdas med hundspann över snötäckta fjällvidder är en härlig upplevelse och garanterat ett minne för livet. Hundspannsturer finns i alla former – kort tur, lång tur eller kanske en övernattningstur där du färdas flera mil över fjället och övernattar i kåta med vedkamin som enda värmekälla.

För barnen finns såklart en barnvänlig variant av hundspann där de får åka själva i släde bakom riktiga polarhundar. Hundarna blir ledda i koppel och tar sig fram i ett lugnt och tryggt tempo.

På sommaren är våra hundspannshundar lediga och längtar efter ännu en vintersäsong i hundspannet. Då finns istället möjlighet att hyra sin favorithund och ta med i koppel för en tur på fjället.

Övrigt

Sälenfjällen bjuder på mängder av möjligheter, året om. Allt från pulkakvällar, bröllop på fjället, fjällvandring med hund och guide, gokart på is och mycket mer.

Vår 18-håls golfbana ligger 530 meter över havet i. Det är en skogsbana i fjällmiljö som är utmanande och rolig för alla typer av spelare.

Följ med på en härlig upplevelse bortom skidbacken med vinden som motor och med hjälp av en drake tar du dig fram över orörd natur. Med hjälp av kiten kan du ta dig fram hur och vart du vill på fjället. Du kan åka på upptäcktsfärd utanför liftsystemet och utforska raviner och områden som du annars har svårt att nå.

I Sälenfjällen finns många fina fiskevatten som tjärnar, sjöar, bäckar och älvar med rikligt av fisk. Vid en fisketur i något av dessa vatten fångas öring, röding, regnbåge, harr, sik eller gädda. Många fiskeplatser har slogbodar som ligger fint vid vattnet. Det är inte mycket som slår en kväll med fiske, umgänge och grillning eller fika under sommarens härliga kvällar. Eller varför inte hyra en kanot eller flotte och glida runt i lugn och ro i en rofylld miljö på Västerdalälven i Sälen.
Givetvis finns här butiker som säljer fiskeutrustning, fiskekort samt ger information om fisket i Sälenområdet.

 

För barn

Oavsett när på året du besöker oss finns det mängder av upplevelser.

På Sälfjällstorget finns skridskobana, grillplats och sittbänkar runt rinken. Vi lånar ut utrustning, allt från skridskor och hjälmar till klubbor. Eller varför inte packa fikakorgen och gör en dagstur till Trollskogen. Trollen spelar och sjunger och berättar historier varje dag – det perfekta utflyktsmålet för hela familjen, vinter som sommar! I Trollskogen åker du skidor på vintern och på sommaren är det en härlig plats för vandring. På sommaren går det också utmärkt att ha med sig barnvagn.

I Lindvallens fäbod, en genuin miljö med fäbodar från slutet av 1800-talet, kan hela familjen ha roligt tillsammans och njuta av mysiga fäbod-aktiviteter. Här finns både hästar, grisar, kaniner och inte minst de extremt nyfikna getterna. Djuren strosar mer eller mindre fritt och du kommer riktigt nära dem. Det gäller att hålla koll på sin glass. Aktiviteterna är anpassade för hela familjen och en liten servering med möjlighet till en mysig fika i lugn fäbodmiljö. Mitt i Lindvallen finns fäboden, besök oss och njut av den gamla genuina fäbod miljön med fäbodar från slutet av 1800-talet. Passa på att ta en våffla och en kopp varmt kaffe eller choklad.

I Sälenfjällen finns flera skateparker med ramper och annat kul för skejtare.  Pink Park Skate Area i Lindvallen är öppet både under sommar- och vintersäsong. Utomhusparken är obemannad, kostnadsfri och öppen alla dagar.

Höghöjdsbanan vid Svansjön är en spännande kombination av klättring, sport, lek och äventyr högt över marken. Detta är en aktivitet både för den som vill ha en adrenalinfylld upplevelse och för familjen som vill uppleva något annorlunda tillsammans.

Att ta ett dopp i vackra Västerdalsälven mitt i Sälen by är en upplevelse en ljus ljummen sommarkväll. Att upptäcka naturen med höstens sprakande färger och få möjlighet att fylla skafferiet med skogens guld i form av bär och svamp är en mäktig känsla.