Skidåkning

Sveriges största
skidåkning

Utför, uppför, nedför, kors, tvärs, över, under, på, igenom – våra spår, pister och parker tar dig dit du vill.

Snörikt

Liftar
Nedfarter
KM Längdspår

Kläppen //Lindvallen // Högfjället // Tandådalen //Hundfjället // Stöten

Det är tyst och alldeles blickstilla. Inte en vindpust. Inte ett ljud. Bara solens första strålar, de snöklädda fjällen och lugnet. Det är något magiskt i att vara först en sån här morgon. Två decimeter fluffigt puder gnistrar och lockar ovan den nypistade manchestern från igår kväll. Varje minut känns som tio, men plötsligt härs ett igenkännande ljud och liften i börjar röra på sig. Snart står vi på toppen av fjället. Först. Snön ligger orörd framför våra fötter och vi kastar oss ivrigt ut för backen. Vi leker åttor i den fjäderlätta pudersnön. Ett brett leende på våra läppar hela vägen ned. Å så upp igen.

Utförsåkning

Böljande backar och tokbranta svarta pister. Vi har nedfarter för både vingliga nybörjare och erfarna fartälskare.

På våra skidanläggningar Kläppen, SkiStar Sälen – Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjället och Stöten tar du dina första carvingsvängar för skidsäsongen utan att behöva skämmas eller skrämmas. Här är det avslappnat, familjärt och prestigelöst som gäller. Både i och utanför backar och spår. Glid lugnt fram på skidor i barnbackarna eller de flackare gröna backarna och börja med att ta knappliften upp om du är här för att lära. Prova ett av barnens favoritområden – Trollskogen eller ta med den nya snowboarden till något av våra parkområden och testa 360°. Utmaningar finns det gott om, varför inte testa Väggen ( japp, precis så brant som det låter) med Sälenfjällens högsta fallhöjd på 370 meter eller utmana dig själv på telemarksskidor.

När benen blir trötta och barnen hungriga finns det många mysiga restauranger och värmestugor att mätta sig i. Här njuts allt från medhavda ostmackor med varm choklad till gulaschsoppa, våffla och à la carte.

Hos oss finns det både tid och plats för snölek. För stor som liten. Parkområden. Skidskola. Och after ski. Allt du behöver för en lyckad skidsemester.

Det finns verkligen något för alla här… Jag älskar det

Här kan du kolla in alla våra backar och liftar och välja just din favorit:

Längd & turåkning

Sälenfjällen är hemvist och startplats till världens äldsta, längsta och största långlopp – Vasaloppet. Hela 80 000 personer tar sig varje år de nio milen mellan Sälen och Mora på längdskidor. Men du behöver verkligen inte vara långloppsåkare för att kunna njuta längdskidåkning i turspåren hos oss. Här finns 250 kilometer preparerade längdspår, allt från kortare barnvänliga varianter i skogs- eller fjällmiljö till längre turer tvärs över våra fjäll.

Givetvis finns det också längdskidskola som övar bort vingligheten och förbättrar din teknik och snabbhet.

Det finns nog inget som smakar så gott som när du sitter på ett liggunderlag vid en fjällbäck i solen en varm vårdag och tar första tuggan av den medhavda matsäcken. Eller då du stannar till i våffelstugan efter ett par kilometer längs spåret på längdskidor för våfflor med hjortronsylt och grädde och en kopp kaffe.

I Sälenfjällen finns ingen central funktion som sköter våra spår och leder, utan det är fler aktörer både företag och stugföreningar, som sköter spår och leder. Vissa spår är avgiftsbelagda.

Här kan du kolla in våra längdspår och välja just din favorit:

Parkområden

Är du sugen på en utmaning, eller har du kanske just hittat balansen på skidor eller snowboard. Oavsett vilket så kan det vara kul att lämna manchester och off pist för en stund och testa något nytt. I Sälenfjällen hittar du Sveriges största parkområde, även för nionde året i rad utsedd till Sveriges bästa.

Hos oss finns det parkområden för alla åldrar och för alla typer av skidåkare. Här kan du prova mängder av rails, features och hopp, många nya för just denna vintersäsong. I våra parkområden är det proffs som säkerställer kvaliteten. Vi tror nämligen inte att teoretiska kunskaper räcker för att bygga landets bästa hopp, tvärtom behövs de som hoppat halva sitt liv. Det är de som vet exakt hur snön ska ligga för att hoppen, upplevelsen och utmaningen ska bli optimal. Förmodligen är det därför människor från hela Europa väljer att besöka oss.

Våra nybörjarparker och juniorparker har lite lägre och snällare småjibbs och färgkategoriserade hopp och rails enligt den vanliga grön-svarta skalan. Du kan känna dig trygg i att du lite lättare vet vilken nivå du bör testa först utifrån dina egna förutsättningar.

Lockar mer avancerade parker och big air arenor så finns mängder med hopp, rails, boxar och utmaningar för dig som är en mer erfaren parkåkare. Bra höjd och airtime utlovas i våra arenor som funkar utmärkt för dig som är dubbelflippare och för dig som vill hoppa stort, högt, mycket och ha det grymt.

Här kan du kolla in våra parkområden och välja just din favorit:

För barn

Bilden av en kopp varm choklad och doften av en nyskalad apelsin i en sydsluttning. En familj med rosiga kinder iklädda underställ på ett fårskinn framför en sprakande brasa. Sjungande barn i liften och glimrande snölyktor efter dagens lyktbyggande i snöleklandet. Mm, den där tidningsperfekta bilden finns faktiskt på riktigt.

I Sälenfjällen behövs inget tjat för att få på barnen varma kläder, pjäxor och hjälmar. Här är det lätt att vara barn. Och lätt att vara förälder. Oavsett om du vill vara i backen, i spåret eller någonstans mittemellan. Hos oss bor du i stugor och hotell nära de barnvänliga backarna. Rullband och knappliftar finns i massor och självklart åker alla barn upp till 8 år gratis när de bär hjälm. Skidskola, skiddagis, snölekland och skidlek ger dig både barnpassning och aktiviteter i och utanför backarna.

Att få träffa Valle, Vargy, Trolle och Trolla eller Isabella och dansa på barnens after ski är ett måste när du är på besök i Sälenfjällen. Eller varför inte åka på skotersafari eller gå på skattjakt.

 

Inspiration