Nytt & Aktuellt

Digital karta gör Sälenfjällen enklare och tryggare att besöka

2024-04-29

Sälenfjällen är världens fjärde största vinterdestination. Nu arbetar man hårt och strategiskt för att också etablera sig som en potent barmarksdestination och flera av de större aktörerna satsar stort på området. Detta skapar förutsättningar också för mindre aktörer som kan följa med och satsa till allas nytta.

Destination Sälenfjällen, med 150 medlemsföretag, har samlat Sälenfjällens leder för vandring, cykling och paddling i en ny smart och interaktiv digital plattform för webb och app. I guiden hittar man också naturreservat, sevärdheter, restauranger, boende, badplatser och mycket mer. På det sättet vill Destination Sälenfjällen inspirera och vägleda besökarna till rikare upplevelser i fjällen.


Ökad fjällsäkerhet
Den som laddar ned appen till sin telefon får tillgång till både GPS-funktion och offline-kartor så att man hela tiden ser sin position i kartan vilket är både tryggt och säkert. Besökaren kan planera sin tur hemma vid köksborden och sen ta med sig guiden i fickan på fjället. Fjällräddningen välkomnar satsningen som väsentligt underlättar arbetet och inställelsetiden för insatser. Kraftigt höjd fjällsäkerhet alltså!

Tjejmilen Sälen lämnar 20 000 kr i ledbidrag

2023-09-26

Fredrik Rydén SkiStar, Lotta Linblom Marathongruppen och Anders Bjernulf Destination Sälenfjällen.

Som en del i att skapa hållbara evenemang i fjällen har Tjejmilen Sälen lämnat över 20 000 kr till Destination Sälenfjällen. Pengarna ska oavkortat gå till att renovera och utveckla lederna på fjället, ett arbete som både skyddar och tillgängliggör fjällmiljön.

– Det är viktigt att vi tillsammans ansvarar för att göra ett så litet avtryck som möjligt i fjällmiljön där Tjejmilen arrangeras, med ledbidraget kan destination Sälenfjällen fortsätta arbetet med spänger på fjället som minskar slitaget på naturen. Utöver bidraget så jobbar vi aktivt med att minimera slitaget på fjället genom att tex uppmana alla deltagare att bära med sig egen vätska under tävlingen så vi kan minimera antal vätskestationer. Vi transporterar även ut allt material som krävs längs banan till fots eller med elcykel säger Lotta Lindblom, Evenemangschef på Marathongruppen.

– Vi har under flera år tillsammans med den lokala näringen verkat för att tillgängliggöra fjällnaturen genom att bygga spänger på populära leder. Vi ser väldigt positiva effekter på de leder där vi kompletterat med spänger i form av ett ökat nyttjande och mindre slitage på marken. Det är glädjande att evenemang som Tjejmilen Sälen är med och bidrar till att både skydda och tillgängliggöra fjällnaturen i Sälenfjällen säger Anders Bjernulf, VD i Destination Sälenfjällen.

– För oss är lokal förankring viktigt, vi har kontinuerligt en dialog med markägarföreningen i Sälen kopplat till evenemang för verka både långsiktigt och hållbart. Vi har även som mål att vid evenemang samarbeta med lokala föreningar som kan ställa upp som funktionärer och där ersättningen oavkortat går tillbaka till föreningens barn- och ungdomsverksamhet säger Fredrik Rydén, Koncept- och Eventchef på SkiStar.

Tjejmilen Sälen arrangeras av Marathongruppen och SkiStar. Målet med Tjejmilen Sälen är att inspirera till rörelseglädje genom att erbjuda en utmaning i storslagen och inspirerande fjällmiljö. Tjejmilen Sälen är en njutarhelg med rörelseglädje, avkoppling och gemenskap i fokus, en outdoor-upplevelse att minnas!

Sommarflyg till Sälen

2022-05-04

Flygbolaget BRA lanserar sommarlinje till Sälen från Ängelholm/Helsingborg. Linjen flygs onsdagar och lördagar under perioden 6 juli till 26 juli.

– Vi ser en stor efterfrågan på semestermöjligheter i Sverige och den stora sommarsatsning som turistnäringen gör i Sälen känns klockren och kul att vara med och stötta. Vi har haft en rekordstark vinter med fyra direktlinjer till den nya fina flygplatsen i Sälen så därför känns det extra kul att vi kan komma igång igen redan till sommaren med denna linje, säger Martin Erkenborn, kommersiell chef på BRA.

Gröna vägen till Sälenfjällen

2022-03-25

Kör du elbil och planerar en resa till Sälen? Ta hjälp av vår karta över den gröna vägen med laddinfrastruktur från Västerås och vidare upp genom Västerdalarna. Här hittar du adresser till elbilsladdning med närhet till toaletter och möjlighet till fika eller något att äta på vägen till eller från Sälenfjällen.

Alternativa vägval till och från Sälenfjällen

2022-03-09

Tips till dig som är på väg till Stöten, Hundfjället och Tandådalen. Ta väg 1047 i Torgås och kör via Rörbäcksnäs så hjälps vi åt att minska bilköerna. Klicka på bilden eller länken för större bild.

Kampanjesida sommar & höst

2022-06-12

Fler och fler aktörer håller öppet under den gröna delen av året i Sälenfjällen. Tillsammans erbjuds ett komplett och imponerande utbud av aktiviteter, shopping, restauranger och upplevelser. Sälenfjällen är störst på vintern men växer stadigt under barmarksperioden.